Strony

Powiązane

  • Specjalista zajmujący się dysfunkcjami pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego
    Fachowcami, którzy zajmują się leczeniem schorzeń tarczycy, otyłością, chorobami nadnerczy czy innych patologii wewnątrz organizmu związanych z nieprawidłową pracą gruczołów wydzielania wewnętrznego, są rzecz jasna endokrynolodzy. Specjalistów z tej specyficznej …
  • Suplementy diety kontra zdrowa żywnośćSuplementy diety kontra zdrowa żywność
    W telewizji jesteśmy codziennie atakowani dziesiątkami reklam suplementów diety, które dostarczą nam wszystkie niezbędne minerały i witaminy, żebyśmy mogli normalnie żyć i funkcjonować. Należy sobie jednak zadać bardzo proste pytanie, …
  • Czas na medycynęCzas na medycynę
    Czas medycyny, jak i też wielkiej nauki, z nią powiązanej, może nam niekiedy wiele powiedzieć. Są ludzie, jacy doskonale mają pewność, co do tego, jak wiele można na przykład osiągnąć, …

Jak rozpoznać jedzenie, które nas uczula?

Czasami na naszej skórze wskutek alergii powstają różnego rodzaju wybroczyny. W takim wypadku jesteśmy prawie więcej niż pewni, że jesteśmy na coś uczuleni. Rozpoznanie alergenów czasami jest bardzo proste, gdyż na przykład takie wybroczyny mogą powstać po zjedzeniu jakiegoś posiłku. Czasami jednak rozpoznanie jedzenia, które nas uczula jest o wiele trudniejsze, gdyż na przykład takie objawy jak wysypka czy świąd pojawiają się kilka dni po spożyciu danego pokarmu. W takim wypadku doskonała metodą na znalezienie odpowiednich alergenów jest prowadzenie tak zwanego dzienniczka jedzenia, w którym codziennie zapisujemy wszystko co zjedliśmy lub wypiliśmy. Dzięki temu o wiele łatwiej będzie nam znaleźć, to co powoduje takie a nie inne objawy. Bardzo ważne jest, by dzienniczek ten mieć zawsze przy sobie. Każda nawet najmniejsza porcja spożywanego jedzenia powinna być w nim odnotowana. Taki dzienniczek przyda nam się również później u lekarza. Bardzo często lekarze podpowiadają, by prowadzić taki dzienniczek jeszcze przed pojawieniem się na pierwszej wizycie. Dzięki temu rozpoznanie alergenów może być o wiele szybsze. Warto, więc zdecydować się na prowadzenie takiego dzienniczka jedzenia każdego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>